Приветствие на Кмета на община Кресна на ФДД

Скъпи участници,
Драги ръководители на фолклорните ансамбли, групи и индивидуални изпълнители,
Дами и Господа,

Приятели и гости от всички краища на България,

По традиция в дните около "Деня на детето" община Кресна е домакин на най-значимото регионално културно събитие, развиващо любовта на младите хора към непресъхващите извори на автентичния фолклор. Формирането на осъзната необходимост от общение с фолклорната традиция у младите е сред най-значимите завоевания на Детския фолклорен фестивал "Веселяче".

Хиляди са участниците, преминали през сцената в Кресна, които и днес, убеден съм в това, черпят своето житейско вдъхновение от здравата връзка, която са изгардили с българската културна традиция. Горд съм, че като кмет имам удоволствието и тази година, за десети пореден път, да посрещна с "Добре дошли" повече от 500 деца, които вървят по стъпките на своте предшественици.

Особено ми е драго, че сред нас е една от най-бляскавите звезди на музикалната сцена в България - г-н Орлин Горанов. Г-н Горанов, използвам случая още веднъж да Ви благодаря, че приехте нашата покана и се надявам Вашето присъствие и ангажимента Ви на почетен председател на компетентното жури да вдъхнови максимално нашите участници.

Скъпи участници,

Желая Ви успех в благородната надпревата, която предстои. Искам да Ви припомня, че печеленето на награди е важно, но още по-важно е упорството, което проявявате и любовта към българските традиции и фолклор, която така щедро дарявате на публиката с вашите изпълнения. Напомням ви още, че тази година победителите ще положат своите подписи върху паметна плочка, изработена специално за десетото издание на "Веселяче", а след това ще засадим дърво във "Фестивалната алея" на гр.Кресна. Очакват ви и много незабравими емоции с рисунки на асфалт, посещения в Храм-костница "Св.Иван Рилски", беседа с нашия краевед и писател г-н Борис Сандански, рафтинг демонстрации и още много други приятни изненади. Не забравяйте да създадете максимален брой нови приятелства и нека всички си пожелаем през следващата година отново да бъдем заедно.

И така,

Обявявам десетия, юбилеен Детски фолклорен фестивал "Веселяче" за открит. (аплодисменти)